niedziela, 4 listopada 2007

Lasagne ze szpinakiem

Na początek coś wykwintnego, brzmiącego południowo, bardzo smacznego i prostego w przygotowaniu.

Składniki:
*mrożony szpinak 450gr
*2 średnie cebulki
*1 ząbek czosnku
*½ szkl. mleka
*1 łyżka masła lub margaryny
*1/2 cytryny
*płaty do lasagnii
*10-15dkg. sera żółtego
*dodatkowo: bułka tarta do opruszenia formy i łyżeczka oleju do jej wysmarowania

Przygotowaną z w/w składników ilość potrawy w zależności od naczynia, w którym ją sporządzimy możemy spożyć w 2-4 osób chyba, że dysponujemy wilczym apetytem wtedy na pewno damy jej rade sami:)

Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak( świeży może być jak najbardziej), dodajemy nieco wody, w której go początkowo gotujemy, później mleka, wyciskamy sok z połówki cytryny, podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Łączymy składniki dalej gotując na małym ogniu. Wszystko to doprawiamy sporą porcją przypraw: ( może być kompleksowo Vegeta, Kucharek ) pieprz i sól. Gotujemy ok.30.min aż szpinak zmięknie i nabierze smaku.

Następnie przygotowujemy formę: najlepiej przezroczyste, prostokątne( jest wtedy łatwiej kroić) naczynie żaroodporne. Układamy 1. warstwę płatów makaronowych przekładając ją gotową szpinakową masą, następnie 2. warstwa i znowu szpinak i tak możemy( w zależności od naczynia i ilości masy) przełożyć kilka pięter- standardowo powinno być trzy, kończąc zawsze masą, na której układamy ( ew. trzemy) ser żółty. Gotowe!!!

W piekarniku nagrzanym do 150 st. nasza potrwa pozostaje na ok. 40min. Zniecierpliwieni czekamy aż ser dobrze się zarumieni…Kolacje czy jak kto woli taki wegetariański obiad można wspomóc butelką białego pół wytrawnego winka.

Smacznego!!!

Brak komentarzy: