niedziela, 4 listopada 2007

Omlet ze szpinakiem

Szybka i pożywna potrwa z jaj ;) składniki te same co przy lasagne szpinakowej + jajka


Składniki:
*4 jaja

*200gr. rozmrożonego szpinaku

*ser żółty do posypania

*olej do smażenia

Wykonanie:

Do miseczki wybijamy 2-4 jaj miksujemy, szczyptę soli, następnie przygotowujemy szpinak j.w

Rozmrażamy szpinak( świeży może być jak najbardziej), dodajemy nieco wody, w której go początkowo gotujemy, później mleka, wyciskamy sok z połówki cytryny, podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Łączymy składniki dalej gotując na małym ogniu. Wszystko to doprawiamy sporą porcją przypraw: ( może być kompleksowo Vegeta, Kucharek ) pieprz i sól. Gotujemy ok.30.min aż szpinak zmięknie i nabierze smaku.

Odsączając z wody dodajemy łyżką do jajek, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnie. Gotowe!!!

Smażymy ok. 15-20 min. Do momentu aż omlet się dobrze zetnie, na koniec posypujemy serem i dekorujemy według uznania, pomidorkiem, groszkiem, zieloną pietruszką…

Porcja przeznaczona dla max. dla 2 niezbyt głodnych osób.

Smacznego!!!

Brak komentarzy: