Szybka i pożywna potrwa z jaj ;) składniki te same co przy lasagne szpinakowej + jajka
Składniki:
*4 jaja
*200gr. rozmrożonego szpinaku
*ser żółty do posypania
*olej do smażenia
Wykonanie:
Do miseczki wybijamy 2-4 jaj miksujemy, szczyptę soli, następnie przygotowujemy szpinak j.w
Rozmrażamy szpinak( świeży może być jak najbardziej), dodajemy nieco wody, w której go początkowo gotujemy, później mleka, wyciskamy sok z połówki cytryny, podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Łączymy składniki dalej gotując na małym ogniu. Wszystko to doprawiamy sporą porcją przypraw: ( może być kompleksowo Vegeta, Kucharek ) pieprz i sól. Gotujemy ok.30.min aż szpinak zmięknie i nabierze smaku.
Odsączając z wody dodajemy łyżką do jajek, mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnie. Gotowe!!!
Smażymy ok. 15-20 min. Do momentu aż omlet się dobrze zetnie, na koniec posypujemy serem i dekorujemy według uznania, pomidorkiem, groszkiem, zieloną pietruszką…
Porcja przeznaczona dla max. dla 2 niezbyt głodnych osób.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz